3η Θερινή Ακαδημία Κλασικής Κιθάρας ΑΡΙΩΝ

3η Θερινή Ακαδημία Κλασικής Κιθάρας ΑΡΙΩΝ
ΜΟΛΥΒΟΣ -ΛΕΣΒΟΣ
1-6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Φορέας Τουρισμού Μολύβου
Πολιτιστικά Σταυροδρόμια

  • Σεμινάρια
  • Συνάντηση κιθαριστικών συνόλων
  • Μουσική Δωματίου με έγχορδα
  • Διαγωνισμοί
  • Συναυλίες
  • Εργαστήρια
  • Διαλέξεις-Θεματικά σεμινάρια
  • Παράλληλες δραστηριότητες

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την 3η Θερινή Ακαδημία Κλασικής Κιθάρας Αρίων η οποία θα πραγματοποιηθεί 1-6 Αυγούστου 2014 στον ειδυλλιακό Μόλυβο, την πατρίδα του Αρίων του Κιθαρωδού, στη Λέσβο. Αναδεικνύοντας τη θέση της κιθάρας στο ευρύτερο μουσικό γίγνεσθαι, οι δράσεις της Θερινής Ακαδημίας φιλοδοξούν να δώσουν τα εφόδια στους κιθαρίστες ώστε να αντιμετωπίσουν τα έργα που ερμηνεύουν με μία κατά κύριο λόγο μουσική και όχι απλώς ‘κιθαριστική’ αντίληψη. Στο πλαίσιο αυτό, η ερχόμενη Θερινή Ακαδημία, παράλληλα με τα σεμινάρια για σόλο κιθάρα, θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά δύο ακόμα δράσεις (το σύνολο των δράσεων αναφέρεται αναλυτικά παρακάτω):

Α) συνάντηση κιθαριστικών συνόλων και
Β) σύμπραξη κιθαριστών με σύνολα της ορχήστρας εγχόρδων Ionian Camerata από την Κέρκυρα.

Επίσης, θα λάβουν χώρα τρεις διαγωνισμοί: για μικρούς κιθαρίστες έως 14 ετών, για κιθαρίστες  χωρίς όριο ηλικίας και για κιθαριστικά σύνολα.

Η Θερινή Ακαδημία Κιθάρας απευθύνεται σε σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές και σύνολα κιθάρας όλων των επιπέδων, καθώς και σε καθηγητές και σολίστ κιθάρας.

Οι προσκεκλημένοι

LexEisengardt: Κιθαριστής,ερμηνευτής νυκτών οργάνων εποχής (βιχουέλα, μπαρόκ και ρομαντική κιθάρα) και καθηγητής του Κονσερβατορίου του Άμστερνταμ.
StelaDinkova: Κιθαρίστα, διδάσκουσα κιθάρας στην Ακαδημία Μουσικής, Χορού και Καλών Τεχνών του Πλόβντιβ.
Ανδρέας Γεωργοτάς: Βιολιστής, αναπληρωτής καθηγητής τουΤμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Σπύρος Γκικόντης: Βιολονίστας, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Ionian Camerata.
Κατερίνα Μιχοπούλου: Τσεμπαλίστρια, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Γιάννης Τουλής: Τσελίστας,επίκουρος καθηγητής τουΤμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Κορίνα Βουγιούκα: Κιθαρίστα, διδάσκουσα κιθάρας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και καλλιτεχνική υπεύθυνη της Θερινής Ακαδημίας Κιθάρας Αρίων.
Κώστας Γρηγορέας: Συνθέτης και κιθαριστής.
Ελένη Σκάρκου: Συνθέτρια και κιθαρίστα.

Οι διαγωνισμοί

Κατηγορία έως 14 ετών (συμμετέχοντες γεννημένοι από 01/01/00): οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να ερμηνεύσουν ένα έργο διάρκειας μέχρι 10 λεπτά.
Έπαθλο: δωρεάν συμμετοχή στη Θερινή Ακαδημία 2015 και μουσικό υλικό.

Κατηγορία χωρίς όριο ηλικίας: οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να ερμηνεύσουν δύο έργα συνολικής διάρκειας μέχρι 20 λεπτά.
Έπαθλο: ρεσιτάλ διάρκειας 30 λεπτών στη Θερινή Ακαδημία 2015, το οποίο θα έχει αμοιβή 300 ευρώ. 

Κιθαριστικά σύνολα: τα διαγωνιζόμενα σύνολα καλούνται να ερμηνεύσουν έργα συνολικής διάρκειας μέχρι 15 λεπτά.
Έπαθλο: δωρεάν συμμετοχή στη Θερινή Ακαδημία 2015 για κάθε μέλος και μουσικό υλικό.

Τα σεμινάρια

Καθημερινά σεμινάρια για σόλο ερμηνεία και για κιθαριστικά μουσικά σύνολα. Θα διδάξουν ο Lex Eisenhardt, η Stela Dinkova , η Κατερίνα Μιχοπούλου, η Κορίνα Βουγιούκα, ο Κώστας Γρηγορέας και η Ελένη Σκάρκου.

Τα εργαστήρια

- Εργαστήρια ορχήστρας κιθαριστών και μουσικών συνόλων με καθημερινές πρόβες που θα καταλήξουν σε συναυλία. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν εκ των προτέρων τα έργα επάνω στα οποία θα δουλέψει η ορχήστρα και τα σύνολα. Υπεύθυνοι εργαστηρίων: Κορίνα Βουγιούκα, Stela Dinkova.

- Εργαστήρια μουσικής δωματίου για κιθάρα και έγχορδα. Οι συμμετέχοντες, κατόπιν επιλογής, θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν επάνω σε έργα μουσικής δωματίου για κιθάρα και έγχορδα τα οποία θα ερμηνεύσουν στη συναυλία των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες που επιθυμούν να λάβουν μέρος στα συγκεκριμένα εργαστήρια καλούνται στη δήλωση συμμετοχής να προτείνουν μέχρι τρία έργα που θα ήθελαν να ερμηνεύσουν με σύνολα εγχόρδων (για παράδειγμα μπορούν να προτείνουν έργο για κιθάρα και κουαρτέτο ή για κιθάρα και βιολί κ.λπ.) και να επισυνάψουν το βιογραφικό τους σημείωμα. Κατόπιν, σε συνεννόηση με την Ionian Camerata, θα επιλεγούν τα έργα που θα ερμηνευθούν στα μουσικά εργαστήρια. Υπεύθυνοι εργαστηρίων: Σπύρος Γκικόντης, Lex Eisenhardt, Κορίνα Βουγιούκα.  

Τα θεματικά σεμινάρια-διαλέξεις

  • Διάλεξη-ρεσιτάλ επάνω στο Ιταλικό Μπαρόκ αλλά και στα έργα του Fernando Sor και της ευρύτερης κλασικής περιόδου από τον Lex Eisenhardt.
  • Ό κιθαριστής στην εποχή του διαδικτύου’: διάλεξη από τον Κώστα Γρηγορέα.
  • Midi, synthesizer και νέες τεχνολογίες’: διάλεξη από την Ελένη Σκάρκου.

Οι συναυλίες

Συναυλίες με τη συμμετοχή των προσκεκλημένων καλλιτεχνών, της Ionian Camerata, καθώς και συναυλία των συμμετεχόντων σπουδαστών της Θερινής Ακαδημίας Αρίων.  

Οι παράλληλες δραστηριότητες

Δίνοντας βαρύτητα στο ρόλο που παίζει το σώμα κατά τη διαδικασία της μουσικής δημιουργίας θα γίνουν μαθήματα  joga με έμφαση στις ιδιαιτερότητες των κιθαριστών. Επίσης, για όσους επιθυμούν θα οργανωθούν περιπατητικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή του Μολύβου.

Τρόποι Συμμετοχής

Πλήρης συμμετοχή (120 ευρώ): ενεργός συμμετοχή σε όλες τις δράσεις. 

Μερική συμμετοχή (80 ευρώ): ενεργός συμμετοχή σε όλες τις δράσεις εκτός από τα σεμινάρια (συμμετοχή ως ακροατής/τρια).

Συμμετοχή συνόλων και ορχηστρών κιθάρας: για ειδικά πακέτα συμμετοχής της κατηγορίας αυτής επικοινωνήστε στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ή στο τηλέφωνο 6973037092. 

Διαμονή στο Μόλυβο

Για τους συμμετέχοντες της Θερινής Ακαδημίας και τους συνοδούς τους ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου έχει εξασφαλίσει ειδικά και ευέλικτα πακέτα διαμονής και διατροφής από 12 ευρώ/μέρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να απευθυνθείτε στο lesvorama.gr ή τηλεφωνείστε στο 22530 72291 και χρησιμοποιείστε τον κωδικό ‘ακαδημία κιθάρας’.

Δηλώσεις συμμετοχής

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω αίτηση και να την αποστείλετε στο Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6973037092.  Υπεύθυνη: Κορίνα Βουγιούκα.

Σε 8 συμμετέχοντες θα προσφερθεί υποτροφία για δωρεάν διαμονή, κατόπιν σχετικής αξιολόγησης των βιογραφικών που θα αποσταλούν μαζί με τις δηλώσεις συμμετοχής.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης της Θερινής Ακαδημίας Αρίων.

Προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής: 30 Μαΐου 2014

Με την παραλαβή της αίτησης συμμετοχής σας, θα σας αποστέλλεται ο λογαριασμού, στον οποίο θα γίνεται η κατάθεση των διδάκτρων για να ολοκληρωθεί η εγγραφή σας στο σεμινάριο.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Φορέα Τουρισμού Μολύβου www.theotheraegean.com και στη σελίδα Facebook του Φορέα με το όνομα: Φορέας Τουρισμού Μολύβου, για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. 6973037092 και e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Σχετικοί σύνδεσμοι

 

 

 

 

 

 

http://tasosrosopoulos.wordpress.com/2013/09/13/korina-vougiouka-laceworks/
http://grigoreastar.wordpress.com/
http://skarkou.gr/
https://www.facebook.com/pages/Molyvos-Tourism-Association/214367085391722
http://www.theotheraegean.com/2014/02/15/3rdsummeracademyclassicalguitar/