Η λατρεία στην αρχαία Μήθυμνα

Παραθέτουμε λίγες πληροφορίες για τη λατρεία, όπως αντλούνται από διάφορες ιστορικές πηγές και από αρχαιολογικές ενδείξεις και μιά αδρή αναφορά στους θεούς που διακρίνονταν στο μηθυμναϊκό πάνθεον:

O Δίας αναφέρεται ως Σωτήρ σε ελληνιστική επιγραφή της Μήθυμνας των αρχών του 3ου π.Χ. αιώνα. Παραστάσεις με τη μορφή του θεού έχουμε επάνω σε μηθυμναϊκά νομίσματα.

Η Ήρα. Η μορφή της θεάς μας είναι γνωστή από απεικονίσεις επάνω σε νομίσματα.

O Διόνυσος. Η λατρεία του θεού, που μάλλον καθιερώθηκε επίσημα από τον 7ο π.Χ. αιώνα, ήταν πολύ διαδεδομένη στη βόρεια Λέσβο. Οι γιορτές προς τιμή του θεού, γίνονταν σε δύο φάσεις· στην πρώτη έπαιρναν μέρος άνδρες και προσφερόταν θυσία, στη δεύτερη συμμετείχαν και γυναίκες σε παννυχίδα. Κατά τη διάρκεια των Διονυσίων γίνονταν επίσης θεατρικοί αγώνες. Στο μηθυμναϊκό μηνολόγιο υπήρχε και ομώνυμος με το θεό μήνας. Παράσταση της κεφαλής του Διονύσου Φαλλήνος υπάρχει επάνω σε ελληνιστικά νομίσματα της Μήθυμνας.

Ο Δίας, η Ήρα και ο Διόνυσος αποτελούσαν τη λεσβιακή λατρευτική τριάδα με κέντρο λατρείας το Μέσσον.

Η λατρεία του Ορφέα φαίνεται ότι είχε επίσης καθιερωθεί κατά τους ίδιους χρόνους.

Ναός του Απόλλωνα Σμινθέου υπήρχε πιθανότατα στη Μηθυμναία. O ιστοριογράφος Μύρσιλος αναφέρει ότι ναός του θεού υπήρχε στο όρος Λεπέτυμνος.

Στην περιοχή της Μήθυμνας θα υπήρχε, καθώς φαίνεται, και ιερό της Άρτεμης Θερμίας. Το επίθετο Θερμία αναφερόταν στην ιαματική ιδιότητα της θεάς. Στη Μήθυμνα λατρευόταν επίσης και η Άρτεμη Κονδυλίτις. Η έννοια του επιθέτου μας είναι άγνωστη. Νομίσματα με παραστάσεις ή σύμβολα της θεάς έχουμε από την ελληνιστική εποχή.

Διαδεδομένη επίσης ήταν και η λατρεία της Αθηνάς σαν θεότητας της υγείας. Ίσως η θεά να είχε και την ιδιότητα της Σωτείρας και της Πολιάδος. Παραστάσεις με τη μορφή της Αθηνάς σώζονται επάνω σε νομίσματα από τον 5ο π.Χ. αιώνα ως το τέλος της ρωμαϊκής εποχής.

O Ποσειδώνας συνδέεται με μύθους σχετικούς με την ίδρυση της πόλης.

Λατρεύονταν επίσης ο Πάνας και αργότερα επί Πτολεμαίων ο Σάραπης, προς τιμή του οποίου γίνονταν τα Μεγάλα Σαραπίεια.

Από τους τοπικούς ήρωες λατρεύονταν ο Λεπέτυμνος, που έδωσε το όνομά του στο ομώνυμο βουνό, ο Λάμπετος και ο Τράμπελος.

πηγή: ΜΗΘΥΜΝΑ - Α' ΕΚΔΟΣΗ, ΔΗΜΟΣ ΜΗΘΥΜΝΑΣ, ΑΘΗΝΑ 1982
ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (1984)