Το Λουτρό (Χαμάμ)

Χαμάμ Μολύβου

Από τα λουτρά που σώζονται ακόμη στο νησί ξεχωρίζει αυτό της Μήθυμνας λόγω των μεγάλων του διαστάσεων και της επιμελημένης διακόσμησης. Βρίσκεται στο κέντρο του σημερινού οικισμού, κοντά στο çarşı cami ή Μεγάλο Τζαμί και είναι προσπελάσιμο από μικρή πάροδο της οδού Κάστρου μέσω μιας σκάλας. Αναφορές σχετικά με τη χρονολογία κατασκευής του δεν υπάρχουν. Είναι λιθόκτιστο και οι σημερινοί σοβάδες οφείλονται σε ανακαίνιση κατά τη δεκαετία του 1960.

Λίγα μέτρα μετά τη διχάλα της Παλιάς Αγοράς προς τα πάνω, ένα αδιέξοδο δρομάκι με σκαλοπάτια στο δεξί μας χέρι βγάζει στο Τουρκικό Λουτρό ή Χαμάμ. Από τη μαρμάρινη είσοδο οδηγούμαστε σ’ έναν  μαρμάρινο προθάλαμο κάτω από έναν διάτρητο θόλο κι από εκεί σ’ ένα εντυπωσιακό κυκλικό λουτρό με μια σειρά μεμονωμένους λουτήρες από μάρμαρο κάτω από έναν επίσης διάτρητο θόλο.

 Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα λουτρά έπαιζαν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή των Οθωμανών, γι’ αυτό έχτιζαν λουτρά στις περιοχές που κατακτούσαν. Αντίθετα από την αντίληψη των Δυτικών, οι Ανατολικοί λαοί θεωρούσαν το πλύσιμο του σώματος απαραίτητο. Οι Δυτικοί, κάτω από την επίδραση της Εκκλησίας, έπλεναν οπωσδήποτε μόνο το πρόσωπο και τα χέρια και δεν έβλεπαν με καλό μάτι τα δημόσια λουτρά. Οι Οθωμανοί όμως σύμφωνα με τη θρησκεία τους είχαν συνδέσει την προσευχή με τις νύψεις και μάλιστα όφειλαν  να πλένονται με τρεχούμενο νερό. Αυτός ήταν κι ένας λόγος που δε χρησιμοποιούσαν τα Βυζαντινά –Ρωμαϊκά λουτρά.

Επιπλέον, τα λουτρά ήταν χώρος εξαγνισμού, χαλάρωσης αλλά και κοινωνικών επαφών. Η επίσκεψη στο χαμάμ μπορούσε να διαρκέσει και μια ολόκληρη μέρα. 

Δυστυχώς το λουτρό δεν είναι επισκέψιμο και η κατάσταση του ήταν  τραγική. Η στέγη του είχε καταρρεύσει. Το έτος 2011 ξεκίνησαν εργασίες αναστήλωσης και βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Όπως ήταν το έτος 2002

 

 


Όπως ήταν το έτος 2007

 

 


Όπως ήταν το έτος 2009