Κλασσική περίοδος (480-323 π.Χ.)
Κλασική περίοδος (480-323 π.Χ.)
Μετά την ήττα των Περσών στη ναυμαχία της Μυκάλης (479 π.Χ.), οι Μηθυμναίοι συμμετέχουν ενεργά στο συνασπισμό των ελληνικών πόλεων, από τον οποίο προήλθε η Α' Αθηναϊκή Συμμαχία. Από το τέλος των Περσικών Πολέμων ως τις αρχές του Πελοποννησιακού, η ιστορία της Μήθυμνας, όπου διατηρείται το ολιγαρχικό πολίτευμα, ακολουθεί την πορεία της Αθηναϊκής Συμμαχίας.
Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου (431-404 π.Χ.), η Μήθυμνα ήταν με το μέρος της Αθήνας. Το 428 π.Χ., με εξαίρεση τη Μήθυμνα, όπου επίσης είχε παρατηρηθεί κάποια αντιαθηναϊκή κίνηση με φορείς μερικούς από τους ολιγαρχικούς, όλες οι λεσβιακές πόλεις αποστατούν από την Αθηναϊκή Συμμαχία. Σε αντίποινα, οι Αθηναίοι το 427 π.Χ. επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις στις άλλες πόλεις εκτός από τη Μήθυμνα.
Το 406 π.Χ. ο Σπαρτιάτης Καλλικρατίδας κυρίευσε τη Μήθυμνα. Στη συνέχεια των πολεμικών πραγμάτων, μετά την παρένθεση της τελευταίας αθηναϊκής επιτυχίας στις Αργινούσες και ύστερα από την ήττα των Αθηναίων κατά τη ναυμαχία στους Αιγός ποταμούς (405 π.Χ.), η Μήθυμνα περιέρχεται πια υπό την κυριαρχία των Σπαρτιατών, που επιβάλλουν στην πόλη ολιγαρχικό πολίτευμα (δεκαρχία).
Στη συνέχεια και μέσα στον 4ο π.Χ. αιώνα, ανδρώνεται πια το δημοκρατικό πολίτευμα.
Με την Ανταλκίδεια Ειρήνη (386 π.Χ.), η Μήθυμνα καθίσταται αυτόνομη.
Το 377 π.Χ., μαζί με τη Μυτιλήνη, προσχωρεί στη Β' Αθηναϊκή Συμμαχία, όπου τις ακολουθούν και οι άλλες λεσβιακές πόλεις.
Στα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα υπερισχύουν και στη Μήθυμνα οι ολιγαρχικοί.
Από το 338 π.Χ., με πρωτοβουλία του δήμου, η Μήθυμνα καθώς και οι άλλες λεσβιακές πόλεις προσχωρούν στην πανελλήνια αντιπερσική συμμαχία της Κορίνθου, την οποία κατηύθυνε ο Φίλιππος της Μακεδονίας. Από τότε η πόλη ήταν πάντα πιστή σύμμαχος του Φιλίππου και, στη συνέχεια, του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έτσι όταν ένα χρόνο μετά την έναρξη της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι Πέρσες καταλαμβάνουν το 333 π.Χ. την πόλη, οι Μακεδόνες την ελευθερώνουν με ισχυρή ναυτική δύναμη.
Κατά τον 4ο π.Χ. αιώνα διακρίνονται στα γράμματα ο ιστορικός Ερμείας, που έγραψε για τη Σικελία και ο αστρονόμος Ματρικέτας που έκανε αστρονομικές παρατηρήσεις από το Λεπέτυμνο.
πηγή: ΜΗΘΥΜΝΑ - Α' ΕΚΔΟΣΗ, ΔΗΜΟΣ ΜΗΘΥΜΝΑΣ, ΑΘΗΝΑ 1982
ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (1984)