Μαυρουδής Βασίλης
O Βασίλης Μαυρουδής γεννήθηκε στις 14-3-1919 στη Μήθυμνα. Είναι γιος του Ιγνατίου και της Στυλιανής Μαυρουδή. Το 1952 μετανάστευσε στην Αμερική. Εκεί άνοιξε ένα κομμωτήριο, για να λύσει το πρόβλημα της επιβίωσης.
Τα χέρια όμως του Βασίλη ήταν χρυσά. Ασχολήθηκε με το μεγάλο του μεράκι, τη ζωγραφική.
Ζωγράφισε και μεγαλούργησε. O «Vasos of Lesvos» έγινε ένας μεγάλος δημιουργός. Κοιτάζοντας κανείς τα έργα του, νιώθει πως ο καλλιτέχνης μας δίνει μια νέα ζωγραφική μετάφραση του κόσμου, στην οποία συνδυάζονται η μαγεία του χρώματος με τον πλούτο της έκφρασης, η εξωτερική ακρίβεια με την εσωτερική αλήθεια, τα όνειρα -που φαίνεται πως ζει έντονα- με την καθημερινή ζωή, ο μύθος με την πραγματικότητα.
Μεγάλος προσωπογράφος όπως έγραψαν πολλά καλλιτεχνικά, περιοδικά. Ιδιαίτερα στάθηκαν οι τεχνοκριτικοί στη «Βραζιλιάνα», όπου φαίνεται πως ο ζωγράφος δε μένει μόνο στη μορφή, στην επιφάνεια, αλλά ενδιαφέρεται να φτάσει στο είναι του ανθρώπου, στο εσωτερικό του. Είπαν μάλιστα πως αυτή η προσωπογραφία συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα έργα των σύγχρονων ζωγράφων, στο δυτικό ημισφαίριο. Οι βασικές όμως πηγές έμπνευσης του Βάσου Μαυρουδή είναι οι θύμησες από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μήθυμνα, και από την ελληνική μυθολογία.
Ανεπανάληπτα τα έργα του με τα πανέμορφα χρυσά τριαντάφυλλα, γλυκιά ανάμνηση και χαιρετισμός των μπαξέδων του χωριού του. Η δεύτερη βασική πηγή έμπνευσής του, όπως αναφέραμε, είναι η ελληνική μυθολογία. Η σειρά των έργων, που τιτλοφορείται «Έρωτες του Αία» περιλαμβάνει πλήθος πινάκων με πολλαπλές σχέσεις του Δία με διάφορες θεότητες, νύμφες, κοινές θνητές.
O καλλιτέχνης ακολουθεί την ελληνική μυθολογία, όπου ο ερωτισμός δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά μέσο για να εξηγηθεί η γέννηση ορισμένων θεών και ηρώων και να συνδεθεί ο κορυφαίος θεός με μια από τις κυριότερες φυσικές δυνάμεις και τις συνιστώσες του κοινωνικού βίου, καθώς και με τις πολιτιστικές παραδόσεις τους.
Τα γυμνά γυναικεία κορμιά, πλούσια σε χυμούς με μακριά μαλλιά, στρογγυλά τονισμένα στήθη και μαλακά χέρια, δένονται με τα ρωμαλέα ανδρικά, δείχνοντας πως τα έργα του Λέσβιου καλλιτέχνη δεν είναι τυπικές διανοητικές κατασκευές, αλλά η έκφραση μιας βιωμένης πραγματικότητας.
O ερωτισμός και ο αισθησιακός χαρακτήρας των μυθολογιών των έργων, είτε είναι από τους «Έρωτες του Δία» είτε από τον «Τρωικό πόλεμο», αγγίζει αληθινά τις πιο λεπτές χορδές της ψυχής μας. Όλα αυτά τα γυμνά που βλέπουμε δεν έχουν τίποτα το πρόστυχο ή το αισχρό.
Ποιον πίνακα να πρωτοαναφέρω. «Ζευς και Καλλιστώ», «Ζευς και Δανάη», «Ζευς και Αλκμήνη», «Ζευς και Λητώ», «Ορφέας και Ευρυδίκη», «Ηχώ και Νάρκισσος», «Πρίαμος και Αχιλλέας», που τον έκανε δώρο ο ζωγράφος και τον έχω στο γραφείο μου, και τόσα άλλα.
Πολλά έργα του Βασίλη Μαυρουδή κοσμούν δημόσιες πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές, σ' ολόκληρη την Αμερική. Πελάτες του πολλοί και επώνυμοι, όπως το ζεύγος Τζον Κένεντι, ο Σπύρος Άγκνιου, το ζεύγος Μακ-Ναμάρα, εφοπλιστές, όπως ο Ωνάσης, ο Λιβανός και πολλοί άλλοι.
πηγή: Η Μήθυμνα στα κύματα των αιώνων (Γιώργος Τσαλίκης)