Τσαλίκης Γιώργος

Ο Γιώργος Τσαλίκης γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1924 στη Μήθυμνα (Μόλυβο) της Λέσβου από γονείς Μικρασιάτες. Ανατράφηκε μέσα στα σκληρά χρόνια του ξεριζωμού και έζησε την μεγάλη νοσταλγία των δικών του για τις χαμένες πατρίδες. Μέχρι το 1969 ζούσε στην γενέτειρά του, στην οποία διατέλεσε επί σειρά ετών αναπληρωτής δήμαρχος, ενώ από το 1970 διαμένει στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Τσαΐρη με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Ασχολήθηκε με το εμπόριο.

Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1970 δημοσιεύοντας αφηγήματα, χρονογραφήματα, ποίηση και άρθρα σε εφημερίδες και στο φιλολογικό περιοδικό «Αιολικά γράμματα». Διετέλεσε επίσης συντάκτης στις εφημερίδες «Δημοτικά Νέα Ζωγράφου> «Βήμα Ζωγράφου».

Έχουν εκδοθεί τα παρακάτω έργα του: Ανατολή, διηγήματα, 1975

Μήθυμνα, ποιητική συλλογή, 1976.

Κατοχή, ιστορικά αφηγήματα της Γερμανικής Κατοχής, 1977.

Χαραυγή, διηγήματα, 1979.

Ταξίδι στο χρόνο, διηγήματα, 1991.

Μορφές και θύμησες, διηγήματα, 1996.

Η Λέσβος στο πέρασμα του χρόνου, Ιστορία 1998.

Αντίλαλοι μιας εποχής, διηγήματα, 1999.

Βαφειό, Ιστορική αναδρομή, 1999.

Αναμνήσεις, διηγήματα, 2002.

Η Μήθυμνα στα κύματα των αιώνων, Ιστορία, 2004.

Διηγήματα και ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Πολωνικά και στα Ουγγρικά. Διηγήματα του περιλαμβάνονται σε Ελληνικές και ξένες Ανθολογίες, ενώ αναφορές στο έργο του γίνονται σε πολλές λογοτεχνικές μελέτες. Στον 15ο τόμο (Τaa-Τζ) της Παγκόσμιας Φιλολογικής Εγκυκλοπαίδειας της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών και στο λήμμα Tszalikisz υπάρχει εκτεταμένη αναφορά στο έργο του, υπογεγραμμένη από τον γνωστό Ούγγρο νεοελληνιστή Παπ Άρπαντ (Papp Arpad). Έχει τιμηθεί με τον Α' έπαινο σε Λογοτεχνικό διαγωνισμό της εφημερίδας «Βραδυνή».

Τ ο βιβλίο του ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ διδάσκεται στα Πανεπιστήμια του Regensburg, Γερμανίας και ΡΟΖΝΑΝ της Πολωνίας.

Ήταν γενικός γραμματέας της Φιλολογικής Στέγης «Εφταλιώτης» και είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Το «Ταξίδι στο χρόνο» έχει εκδοθεί με τον τίτλο «PODROZW CZASIE» στη Πολωνία σε μετάφραση του καθηγητή Νίκου Χατζηνικολάου. Με αφορμή το βιβλίο αυτό, ο πολύ γνωστός ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας Τόμας Αγκατόβσκι έγραψε στην εφημερίδα της Βαρσοβίας «METAFORA» «Η πρόζα του Γιώργου Τσαλίκη είναι ένα χρονικό ντοκουμέντο μεταμορφώσεων κουλτούρας και χρόνου, υπόδειγμα τίμιας γραφής, θυμάται τους ανθρώπους και σαν την αγάπη έμειναν στην καρδιά του. Ευαίσθητος, λυπούμενος τους δυστυχείς, αποκαλύπτει τις αντιθέσεις του χρόνου, κριτικάρει την απερισκεψία και την τεμπελιά, παινεύει τη δουλειά, εκτιμά την δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο Γιώργος Τσαλίκης είναι άξιος κληρονόμος και συνεχιστής της καλύτερης παράδοσης της Ελληνικής πεζογραφίας και πρώτα απ' όλα, του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη, συγγραφέα του «Ζορμπά».