Σάββας Δημήτριος

Διαπρεπής νομικός και άριστος πολιτικός από τη Μήθυμνα. Είχε πριν από την απελευθέρωση βουλευτής στην Τουρκική Βουλή και εκπροσώπησε τη Λέσβο στο Τουρκικό Κοινοβούλιο.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ανακηρύχτηκε διδάκτορας του Δικαίου. Όταν γύρισε στην Κωνσταντινούπολη, ασχολήθηκε για αρκετό καιρό με τη μελέτη των τουρκικών νόμων.

Στη Μήθυμνα άσκησε ευδόκιμα το δικηγορικό επάγγελμα για 12 χρόνια.

Στην Τουρκική Βουλή υπηρέτησε επιτυχώς, εκπροσωπώντας τον Νομό Λέσβου. Στις εκλογές του 1911 για το Τουρκικό Κοινοβούλιο οι Νεότουρκοι, με διάφορους νόμους που ψήφισαν, απέβλεπαν να μη γίνει κανένας χριστιανός βουλευτής. Μόνο ο Δημήτριος Σάββας κατόρθωσε να εκλεγεί βουλευτής του Νομού Λέσβου. Έδινε συνεχείς νομικές μάχες στα δύσκολα χρόνια των Βαλκανικών πολέμων. Ο Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ’ μετά από 6 μήνες τον συμβούλεψε να προσέχει, γιατί ο Μεχμέτ Ταλαάτ τον είχε στη λίστα παρακολούθησης.

Ο Δ. Σάββας, αφού ευχαρίστησε τον Πατριάρχη, έφυγε για την εκλογική του περιφέρεια, όπου μετά από λίγους μήνες τον βρήκε η απελευθέρωση του νησιού από τον ελληνικό στόλο στις 8 Νοεμβρίου 1912.