Τσιάμης Νικόλαος

O πρώτος έπαρχος της Μήθυμνας

Γεννήθηκε στο χωριό Λιβάδι του Ολύμπου το 1887. Από το Α’ γυμνάσιο Θεσσαλονίκης αποφοίτησε με άριστα. Πήρε πτυχίο Νομική Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε 2 χρόνια μεταπτυχιακές σπουδές στη Γενεύη.

Είχε αχώριστο φίλο τον Ίωνα Δραγούμη. Το 1945 κατεβαίνουν οι δυο τους υποψήφιοι βουλευτές στη Θεσσαλονίκη. Εκλέγεται βουλευτής, αλλά παραιτείται τιμής ένεκεν, υπέρ του φίλου του Ίωνα Δραγούμη. Από το 1916 ως το 1920 δικηγορεί στη Θεσσαλονίκη και το 1920 διορίζεται έπαρχος στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και το Μάρτιο του 1921 έπαρχος Μήθυμνας. Ως έπαρχος της Μήθυμνας αναπτύσσει έντονη πατριωτική δράση, στην ταραγμένη τότε εποχή της Μικρασιατικής καταστροφής και του αφανισμού του ελληνικού πληθυσμού της Ιωνίας.

Συγκρότησε συνεργεία περίθαλψης, επισκεύασε όλα τα χριστιανικά σπίτια, εξόπλισε τα σχολεία, τις εκκλησίες, τις αποθήκες, τα εργοστάσια και στέγασε όσο περισσότερους πρόσφυγες μπόρεσε με συνεργάτες όλο το χωριό.

Όταν κάποιος μέσα στη νύχτα ρώτησε απεγνωσμένα τον έπαρχο τι ώρα είναι, εκείνος έβγαλε το ρολόι του και του το έδωσε λέγοντας: «κράτησέ το, να ξέρετε την ώρα».

Ο Ν. Τσιάμης διορίζεται ειρηνοδίκης Μήθυμνας το 1923. Το 1924 ειρηνοδικών συμβολαιογράφος και το 1926 παραμένει ως συμβολαιογράφος και υποθηκοφύλακας μέχρι το θάνατό του (16/01/1951). Αγάπησε τους πρόσφυγες και τους προφύλαξε από τις παγίδες πονηρών και αρπάγων, κατά την περίοδο απονομής οθωμανικών, ανταλλαξίμων και αποζημιώσεων.

Ο υπέροχος αυτός άνθρωπος, άφησε την τελευταία του πνοή ξαφνικά το 1973, σε ηλικία 49 ετών. Ο θάνατός του πίκρανε και στεναχώρησε όλους όσους τον γνώρισαν.