Υπανδρευμένος Ζαφειράκης

Γεννήθηκε στη Μήθυμνα το 1831 και πέθανε το 1895.

Σπουδαίος πολιτικός με εξαιρετική μόρφωση. Αγωνίστηκε για τα περισσότερα σχολεία της Λέσβου με πόρους από τα μοναστήρια. Εκλεκτός λογοτέχνης, έγραψε το μυθιστόρημα «Ζηνοβία» κ.ά.

Μετέφρασε το περίφημο «Χάττι-Χουμαγιούν», νόμο του σουλτάνου, με τον οποίο καταργήθηκε η ανισότητα μεταξύ των υπηκόων του Οθωμανικού κράτους. Έτσι οι χριστιανοί γνώριζαν τα δικαιώματά τους.

Γενικός γραμματέας στην Ηγεμονία της Σάμου και βουλευτής στην Τούρκικη Βουλή. Πανέξυπνος διπλωμάτης στο Διβάνι, κατόρθωσε να ψηφιστεί νόμος, με τον οποίο να μπορούν οι ραγιάδες να εξαγοράζουν τη στρατιωτική τους θητεία, πληρώνοντας ένα φόρο, το λεγόμενο «μπεντέλι».

Σε ηλικία 17 ετών ο Ζαφειράκης πήρε το θάρρος και παρουσιάστηκε στο σουλτάνο ζητώντας να του επιτρέψει να φοιτήσει στο Αυτοκρατορικό Λύκειο.

Η ψυχική του θέληση ήταν τόσο ισχυρή, ώστε ν’ ακολουθήσει την πολιτική του καριέρα. Διαδέχτηκε τον πρίγκιπα Βογορίδη, που ήταν σύμβουλος της Οθωμανικής Πρεσβείας στη Βιέννη. Αργότερα του δόθηκε η θέση του ακολούθου της Τουρκικής Πρεσβείας του Λονδίνου, όπου εκεί παρέμεινε 7 χρόνια.

Τέλος εκλέχτηκε βουλευτής Αιγαίου και με πολλή αγάπη εξυπηρέτησε τους ραγιάδες, κάνοντας τους Τούρκους της περιοχής του νομοταγείς και υπάκουους, ώστε να μην παρανομούν ενάντια στους υπόδουλους Έλληνες.