Ο τόπος και το τραγούδι του - ET3

Η εκπομπή αναδεικνύει την Ελλάδα του σήμερα και του χθες, αναλλοίωτη μέσα στην ιστορική της διαδρομή, με τις αδαπάνητες δυνατότητές της να υπάρχει και να εντυπωσιάζει με εθνολογικές και λαογραφικές δράσεις, που ξεχωρίζουν στο χάρτη της βαλκανικής και ευρωπαϊκής κοινωνικής ανθρωπολογίας. Σε αυτό το επεισόδιο «Ο τόπος και το τραγούδι του» ταξιδεύει στο Μόλυβο (Μήθυμνα) Λέσβου και αναδεικνύει τη μουσικοχορευτική ταυτότητα και τα ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία του χωριού. Λαϊκά δρώμενα, μουσικές, χοροί και τραγούδια συναντώνται και γεφυρώνουν τον πολιτισμό της Ανατολής και της Δύσης, σε ένα κατ’εξοχήν τουριστικό μέρος.

Έρευνα – παρουσίαση: Γιώργης Μελίκης

Σκηνοθεσία: Μανώλης Ζανδές

Παίζουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Σαραντίδης (βιολί), Ευστράτιος Σιμίνης (βιολί), Τάσος Θεοδοσίου (κλαρίνο), Ιγνάτης Σιμίνης (τρομπέτα), Ευστράτιος Παρτεβάν (ακορντεόν), Παναγιώτης Τατάς (τουμπερλέκι)

Χορεύει ο Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών Δημοτικής Ενότητας Μήθυμνας «Ο Μόλυβος»

Χοροδιδάσκαλοι: Ρένα Γρηγορίου, Γρηγόρης Γρηγορίου

Μοντάζ: Βούλα Σιδερίδου, Ήχος: Κλεάνθης Μανωλαράς, Επιμέλεια εκπομπής: Γιώργος Κατσαΐτης, Διεύθυνση / οργάνωση παραγωγής: Στέλλα Κιόσογλου, Γραμματεία παραγωγής: Ξανθίππη Μαργαρίτη, Executive producers: Χάρης Νίτισας, Σοφία Αθανασίου

Παραγωγή: ΙΣΧΥΣ advertising για την ΕΤ3 © 2011-12


 

Πέρασε ένα κουραστικό διήμερο 18 και 19/10/2011 αλλά η νομίζω ότι η επιτυχία είναι μεγάλη για τον Σύλλογό μας αλλά και για τον τόπο μας. Το αναφερόμενο διήμερο η εκπομπή της ΕΤ3 " Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ" βρισκόταν στον Μόλυβο, ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου. Η πρώτη μέρα περιλάμβανε παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό του Συλλόγου και η δεύτερη γυρίσματα σε διάφορα μέρη του χωριού και συνεντεύξεις. Νομίζω ότι κάτι κάνουμε κι εμείς γι' αυτό τον τόπο. Θα ήθελα από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω τον κ. Γιώργο Μελίκη, αλλά και όλο το συνεργείο της ΕΤ3 που δέχθηκαν την πρόσκλησή μας και που έδωσαν την ψυχή τους για τα γυρίσματα.

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του Φορέα Τουρισμού της Μήθυμνας και Πρόεδρο του Συλλόγου Εστιατόρων Μήθυμνας κ. Νίκο Μόλβαλη για τις παροχές που παρείχαν σ' όλο το συνεργείο αυτό το διήμερο. Ευχαριστούμε το ξενοδοχείο ΜΟΛΥΒΟΣ ΚΑΣΤΛ, ιδιοκτησίας Κωνσταντίνας και Σταύρου Λεμπέση για την φιλοξενία του συνεργείου. Ευχαριστούμε το ξενοδοχείο ΑΔΩΝΙΣ, ιδιοκτησίας Στέλιου Καραντώνη, επίσης για την φιλοξενία μελών του συνεργείου. Ευχαριστούμε τα εστιατόρια ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ, ΜΠΕΤΤΗ, ΓΑΤΟΣ και ΑΣΤΕΡΙΑ για τις παροχές τους. Ευχαριστούμε τον κ. Μανώλη Κουταλιανό για την όλη βοήθειά του. Ευχαριστούμε τους μουσικούς και ιδιαίτερα τον φίλο Βαγγέλη Σαραντίδη που ήρθε από την Αθήνα για την εκπομπή, αφιλοκερδώς. Ευχαριστώ όλα τα μέλη του χορευτικού, που αυτό το διήμερο αψήφησαν το τσουχτερό κρύο, άφησαν οι περισσότεροι τις δουλειές τους, για να δώσουν την ψυχή τους για τον Σύλλογο αλλά και για τον τόπο μας και όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο στο να ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά που πρώτα απ’όλα πρόβαλε το Μόλυβο.  Άφησα τελευταίους τους πρωτεργάτες αυτής της εκπομπής απ' την πλευρά του Συλλόγου.

Ένα ΠΟΛΥ μεγάλο ευχαριστώ στους δασκάλους του χορευτικού μας ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΡΕΝΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα γινόταν η εκπομπή στον Μόλυβο. Ο Γρηγόρης αν και είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών, είναι αυτός που με τις γνωριμίες του, κατάφερε σε συνεργασία με τον Σύλλογο να φέρει τον κ. Μελίκη στον Μόλυβο. Είναι αυτός που όλο το διήμερο ήταν με ένα κινητό στο χέρι από το πρωί μέχρι το βράδυ για να ρωτά πως πάνε τα γυρίσματα. Όλα αυτά για έναν τόπο που αγάπησε και αγαπά. Τον ευχαριστούμε και πάλι πολύ. Ο Θεός να τον έχει καλά και να του φέρνει πάντα επιτυχίες στη ζωή του.

Αν ξέχασα να ευχαριστήσω κάποιον ας με συγχωρέσει.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΙΤΙΡΕΚΗΣ