Ποιοι μπορούν να δώσουν αίμα

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι η πιο καθαρή και κορυφαία μορφή εθελοντισμού.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

  • Αίμα μπορείς να δώσεις οποιασδήποτε ώρα της ημέρας μεταξύ 8πμ - 8μμ.
  • Θα πρέπει να είσαι ξεκούραστος, να έχεις κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ και να μην έχεις καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.
  • Καλά είναι πριν την αιμοληψία να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα (τυρόπιτα, σάντουιτς) όχι όμως μεσημεριανό.
  • Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα, ηλικίας 17-65 ετών, μπορεί να δίνει 350-450cc αίμα. Για νέους ηλικίας 17 ετών χρειάζεται γραπτή συγκατάθεση γονέων ή κηδεμόνων.
  • Η συχνότητα με την οποία μπορεί να δίνει κανείς αίμα είναι για τους άνδρες 3-4 φορές το χρόνο και για τις γυναίκες 2-3 φορές το χρόνο.
  • Ο αιμοδότης πρέπει να είναι ξεκούραστος και να έχει συμπληρώσει τις φυσιολογικές ώρες ύπνου.
  • Για πρωινή αιμοδοσία, πρέπει να έχει προηγηθεί καλό πρωινό, ενώ για την απογευματινή ο αιμοδότης μπορεί να δώσει αίμα 2-3 ώρες μετά το μεσημεριανό γεύμα.

Κάθε υποψήφιος αιμοδότης πρέπει να είναι απολύτως βέβαιος ότι:

  • Το υλικό της αιμοδοσίας είναι αποστειρωμένο μιας χρήσης και δεν υπάρχει κίνδυνος για μετάδοση νοσημάτων.
  • Η αιμοδοσία είναι τελείως ανώδυνη, διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας και ο φόβος είναι αδικαιολόγητος.

 

Προσφέρεις ζωή δίνοντας αίμα

    Δυστυχώς, επειδή οι αυξημένες ανάγκες της χώρας μας δε καλύπτονται πλήρως βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να εισάγουμε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, πράγμα που δεν μας τιμά ως χώρα και είναι οικονομικά ασύμφορο. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ζητούν απεγνωσμένα μια μονάδα αίματος. Ας μην αντιμετωπίσουν την αδιαφορία.

Κάποιοι λένε: "δεν μπορώ να δώσω αίμα για ιατρικούς λόγους"

και εγώ ερωτώ: -Αφού δεν δίνεις αίμα νομίζεις ότι μπορείς να επαναπαύεσαι;

Είναι υποχρέωση σου να πείσεις κάποιον που δεν έχει δώσει ακόμα να πάει να δώσει.

    Τα λέω αυτά γιατί μιας και δίνω αίμα 4 φορές το χρόνο έχω βαρεθεί να ακούω από γνωστούς και αγνώστους «δεν μπορώ..., …η βελόνα, το αίμα, πονοκέφαλος, στίγμα, λιποθυμία...»

    Ακόμη και η δικαιολογία του φόβου είναι σεβαστή. Το θέμα λοιπόν είναι να υπάρχει σωστή ενημέρωση. Εξάλλου μιλάμε για εθελοντική αιμοδοσία και όχι για εξαναγκαστική!

    Η δικαιολογία που ακούω και δεν μου αρέσει, είναι «θέλω, αλλά δεν έχω χρόνο να πάω να δώσω αίμα». Η αιμοδοσία καθ’ αυτού, κρατάει 10 λεπτά το πολύ. Αν υπολογίσουμε και τον χρόνο που χρειάζεται κανείς να πάει στο χώρο της αιμοδοσίας, να πούμε ότι συνολικά να πάρει από 1- 1,5 ώρα, αναλόγως το πόσο μακριά/κοντά είναι το κέντρο της αιμοδοσία.

    Ας υποθέσουμε ότι στην χειρότερη περίπτωση χρειάζεται να διαθέσει κάποιος 1,5 ώρα. Κι εδώ ακούς "θέλω… δεν έχω χρόνο".  Κι εγώ σκέφτομαι, ο χρόνος έχει 365 μέρες επί 24 ώρες η ημέρα, αποτέλεσμα 8760 ώρες το χρόνο. Ένας υγιής άνθρωπος, μπορεί να δώσει αίμα 3-4 φορές το χρόνο. Μπορεί όμως να δώσει και δυο η μια φορά, είναι μια καλή αρχή!

    Στατιστικά λοιπόν, δεν υπάρχουν στις 8760 ώρες του χρόνου, ελεύθερες 3 ώρες, για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως είναι η αιμοδοσία; Ο καθένας μπορεί να δώσει μια απάντηση σε αυτό, στον εαυτό του. Τα περισσότερα κέντρα αιμοδοσίας λειτουργούν πρωί και απόγευμα.

    Όσο αφορά τους ήδη αιμοδότες. Το θέμα δεν είναι μόνο να ενημερώνεις έναν υποψήφιο αιμοδότη, αλλά να του συμπαραστέκεσαι έμπρακτα, αν σου ζητηθεί και να τον συνοδέψεις στο κέντρο αιμοδοσία η μήπως κάνουμε το ίδιο λάθος λέγοντας «έλα ρε συ, πάνε μόνος σου, εγώ δεν έχω χρόνο!»

    Κατά κανόνα πάντως το 99,9 % του προσωπικού της αιμοδοσίας είναι τόσο φιλικό με τους αιμοδότες, που νιώθεις ότι βρίσκεσαι ανάμεσα σε δικούς σου ανθρώπους!