Το Πάντα διαγωνίζεται στη Λέσβο και στην Πάρο

Μετά από την πολύ επιτυχημένη πρεμιέρα του διαγωνισμού πέρυσι στην Κρήτη σειρά έχουν τώρα άλλα δυο νησιά με σημαντικούς υγροτόπους: Η Λέσβος και η Πάρος. Αν λοιπόν είστε εκπαιδευττικός σε ένα από αυτα τα νησιά τώρα είναι η ευκαιρία σας να μάθετε όλα όσα θέλατε να ξέρατε για τους υγροτόπους του νησιού αλλά και να εκπαιδευτείτε στις τεχνικές της δημιουργικής γραφής και του βίντεο.

Με εσάς στις επάλξεις λοιπόν η τάξη ή και το σχολείο σας, θα μπορέσει να λάβει μέρος στον μαθητικό διαγωνισμό παραμυθιού (για μαθητές έως 9 ετών) και βίντεο (για μαθητές 9+) με θέμα τους υγροτόπους της Λέσβου και της Πάρου.

Στόχος της δράσης είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τον κοντινότερο υγρότοπο στο σχολείο τους, και, μέσα από αυτόν τις αξίες αυτών των οικοσυστημάτων. Να ανακαλύψουν τη βιοποικιλότητα και τις σημαντικές λειτουργίες που επιτελούν του αλλά και τις πιθανές απειλές που υφίστανται. Να προβληματιστούν, να πάρουν θέση και τελικά να εκφράσουν τη θέση τους μέσα από το έργο τους (το παραμύθι ή τον βίντεο.) Πρόκειται για έναν πρωτότυπο διαγωνισμό που εντάσσεται στο πρόγραμμα του WWF Ελλάς για τους νησιωτικούς υγρότοπους και ο οποίος υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος "Αποστολή Νερό".

Οι εκπαιδευτικοί που θα δηλώσουν συμμετοχή θα παρακολουθήσουν επιμορφωτικό σεμινάριο για τους υγροτόπους του νησιού από το επιστημονικό προσωπικό του Προγράμματος υγροτόπων του WWF ελλάς και εργαστήριο για την τεχνική του βίντεο ή της δημιουργικής γραφής στην τάξη από την σκηνοθέτη Μαρία Λεωνίδα της Ομάδας "Καρπός" και την συγγραφέα παιδικών βιβλίων Ελένη Σβορώνου αντίστοιχα.

Τα σεμινάρια θα υλοποιηθούν ως εξής:
18-20 Οκτωβρίου στην Λέσβο, στον χώρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο παλιό Ξενία. Την Παρασκευή το απόγευμα θα γίνει ξενάγηση και δραστηριότητες στον Κόλπο της Γέρας.
1-3 Νοεμβρίου στην Πάρο, στην Παροικιά. Την Παρασκευή το απόγευμα θα γίνει ξενάγηση και δραστηριότητες σε υγρότοπο της Παροικιάς.

Οι μαθητές θα έχουν στη διάθεσή τους αρκετό χρόνο για να εργαστούν. Τα έργα πρέπει να υποβληθούν ως τις 5 Απριλίου. Το WWF και η ομάδα "Καρπός", που έχει αναλάβει την εποπτεία του τμήματος του διαγωνισμού που αφορά το βίντεο, θα φροντίσουν ώστε να λύνονται τυχόν απορίες και δυσκολίες που συναντάνε οι συμμετέχοντες.

Η εμπειρία από την περσινή χρονιά έδειξε ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, αφής στιγμής "μπούνε" στη διαδικασία, ενθουσιάζονται και δουλεύουν με κέφι και έμπνευση.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η δράση έχει τη μορφή του διαγωνισμού (θα δοθούν στο τέλος βραβεία και έπαινοι) αλλά ο στόχος δεν είναι και δεν πρέπει να είναι τα συμβολικά βραβεία που θα δοθούν. Η ουσία της δράσης είναι η γνωριμία με τους υγροτόπους του νησιού, η συνειδητοποίηση μιας άλλης, λιγότερο γνωστής πτυχής του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου, η δημιουργικότητα και το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία. Βεβαιώσεις συμμετοχής θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το πάρετε απόφαση! Θα είναι μια ευκαιρία να δραστηριοποιήσετε την τάξη, τους μαθητές σας, ίσως και όλο το σχολείο, να μάθει, να δημιουργήσει, να προβληματιστεί και να συνθέσει ένα όνειρο, μια πρόταση, για το μέλλον του νησιού.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής που θα βρούνε εδώ και να τη στείλουν ηλεκτρονικά στο WWF Ελλάς, στη διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. έως τις 7 Οκτωβρίου 2013. Η δήλωση συμμετοχής στον διαγωνισμό σημαίνει αυτόματα και κράτηση θέσης στο σεμινάριο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.