Το σαλκίμι μας αρρώστησε

Όλα τα σαλκίμια της Μήθυμνας έχουν αρρωστήσει. Αυτό αποφάνθηκε ο γεωπόνος που τα εξέτασε.

Μετά πό την παρατήρηση ότι το σαλκίμι της κάτω αγοράς είχε ξεραθεί σε ορισμένα σημεία, έγινε εξέταση από γεωπόνο.

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου μας επισκέφτηκε ο κος Βασίλης Γάλος, γεωπόνος από τη Μυτιλήνη και εξέτασε διεξοδικά όλα τα σαλκίμια της αγοράς. Η εκτίμησή του ήταν ότι όλα τα δένδρα έχουν, κατά μεγάλο ή μικρό βαθμό, μολυνθεί από μύκητες. Κάλεσε τους ενδιαφερόμενους στο Συνεδριακό Κέντρο και τους ενημέρωσε για την κατάσταση και τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης.

Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα επισκέφτηκε το Δήμαρχο μαζί με τον αντιδήμαρχο Μήθυμνα Ιγνάτη Χατζηχρήστο και τον ενημέρωσαν ζητώντας να βοηθήσει για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια και να προλάβουμε την καταστροφή των δέντρων. Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα διαθέσει ένα ποσό που θα συμπεριλαμβάνει και την επισκευή σε όποιες πέργκολες απαιτείται αλλά και τη φύτευση νέων δέντρων για να γίνει ολική κάλυψη της αγοράς.

Σήμερα 30 Οκτωβρίου μας επισκέφτηκε ο κος Γάλος για να κάνουμε την πρώτη επέμβαση. Ασχολήθηκε με το σαλκίμι που βρίσκεται απέναντι από τη "Μπλε Αλεπού" καθώς αυτό αντιμετώπισε το μεγαλύτερο κίνδυνο. Έγινε αφαίρεση του προσβεβλημένου τμήματος που είχε πια σαπίσει και στη συνέχεια έγινε ψεκασμός με υγρό που περιείχε ανταγωνιστές μύκητες που θα εξοντώσουν τους υπάρχοντες. Το σκεύασμα είναι φιλικό προς τον άνθρωπο και τα ζώα αφού δε διαθέτει χημικές ουσίες. 

Κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης της σάπιας σάρκας του δένδρου εντοπίστηκαν σκουλήκια που κάνουν τρύπες στον κορμό και διευκολύνουν τη διείσδυση των μυκήτων. Έτσι την επόμενη φορά θα γίνει επιπλέον ψεκασμός με το ανάλογο φάρμακο για την αντιμετώπιση των σκουληκιών.

Ο κος Βασίλης Γάλος μας είπε ότι η ζημιά που έχει υποστεί το δέντρο είναι μεγάλη αλλά υπάρχουν ελπίδες να ανακάμψει. Μεγάλη ήταν η έκπληξή μας όταν είδαμε ένα καινούριο μικρό κλαδί να βρίσκεται μέσα στο σάπιο κορμό και να συνεχίζει να τροφοδοτεί τα υγιές κομμάτι του δέντρου. Τα υπόλοιπα σαλκίμια είναι σε καλύτερη κατάσταση και μόλις εγκριθεί το ανάλογο ποσό θα αρχίσει το πρόγραμμα θεραπείας τους.