Η εκδήλωση για τον Αργύρη Εφταλιώτη

 

Τον Αργύρη Εφταλιώτη τίμησαν πριν λίγες μέρες η «Λεσβιακή Παροικία» και η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, στη «Στοά του Βιβλίου» της Αθήνας, σε μια εκδήλωση με θέμα «Αργύρης Εφταλιώτης, ο Βάρδος της Ρωμιοσύνης».

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, που έγινε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 90 χρόνων από το θάνατο του Αργύρη Εφταλιώτη, ήταν ο ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας, καθηγητής Δημήτρης Νικορέτζος.

Στην αίθουσα παρευρέθηκαν, εκτός άλλων, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, και ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, αλλά και συγγενείς του Εφταλιώτη, πλήθος Μυτιληνιών, πρόεδροι λεσβιακών σωματείων, λογοτέχνες, άνθρωποι του πνεύματος και άλλα μέλη της «Λεσβιακής Παροικίας» και της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΕΛ).

«Η Νεοελληνική Λογοτεχνία, στα χρόνια που ζητούσε να βρει το δρόμο της και να ξεφύγει από το αδιέξοδο που την είχε οδηγήσει ο λογιωτατισμός, βρήκε την τριανδρία του δημοτικισμού (Ψυχάρης - Πάλλης - Εφταλιώτης), που εργάσθηκε με αφοσίωση και συνέπεια για τη γλωσσική ενοποίηση του έθνους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικορέτζος, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ποίηση, την πεζογραφία και τη δημιουργική μεταφραστική εργασία του Εφταλιώτη, που χάραξαν τομή στην Ελληνική Λογοτεχνία και βοήθησαν τους νεώτερους να δουν καλύτερα τις επιτακτικές της ανάγκες.

Παράλληλα με την ομιλία του κ. Νικορέτζου, ακούστηκε η φωνή της Σοφίας Βέμπο από το μελοποιημένο ποίημα του Εφταλιώτη «Ο αργαλειός», ποιήματα του απήγγειλαν η ραψωδός Άννα Παπακωνσταντίνου και η καθηγήτρια απαγγελίας Νινέτα Παπαδάκη, αλλά και η με θεατρικό ύφος απόδοση, του νεαρού Λέσβιου ηθοποιού Μιχαήλ Δουκάκη, επιστολής του Εφταλιώτη στο «Νουμά». Ο Μιχαήλ Δουκάκης είχε και το συντονισμό της εκδήλωσης, ενώ ο Στράτος Δουκάκης οργάνωσε και παρουσίασε ενδιαφέρουσες φωτογραφίες-ντοκουμέντα, στην οθόνη της αίθουσας.

πηγή: Μηθυμναίος