Εκδήλωση τιμής στη Μολυβιάτισσα Φωτεινή Φραγκούλη στο Δημοτικό Σχολείο της Μήθυμνας
Εκδήλωση παρουσίασης των βιβλίων της στους συγχωριανούς της μαθητές πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα στο Μόλυβο με τη βραβευμένη Μολυβιάτισσα συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Φωτεινή Φραγκούλη.
Η συγγραφέας γνώρισε τους μαθητές του σχολείου και συζήτησε μαζί τους για τα βιβλία της. Επίσης, τους μύησε στο χαρακτήρα των ηρώων και στα περιστατικά που περιγράφει μέσω δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν και οι οποίες βασίζονταν στα βιβλία της.
Ας σημειωθεί μάλιστα πως τα παιδιά του Μολύβου έχουν την τύχη να βιώνουν και τα ίδια γεγονότα, συναισθήματα και εικόνες μέσα από τα βιβλία της κ. Φωτεινής Φραγκούλη, αφού σε όλα τα βιβλία της υπάρχουν πάμπολλες εικόνες της ζωής και του τοπίου της Μήθυμνας, που τις ζούσε ως παιδί.
Και μια έκπληξη
Μια έκπληξη, ετοιμασμένη με πολύ μεράκι, περίμενε την κ. Φραγκούλη στο σχολείο. Ο λόγος για μια αίθουσα που μεταμορφώθηκε σε «Αίθουσα των βιβλίων της Φωτεινής Φραγκούλη» και όπου οι μαθητές και οι δάσκαλοι του σχολείου αναπαράστησαν τρισδιάστατα σκηνές από τα βιβλία της.
Όταν άνοιξε η πόρτα της αίθουσας και η Φωτεινή μπήκε μέσα στον κόσμο των βιβλίων της η συγκίνηση ήταν απερίγραπτη. Σύμβολα αγαπημένα των βιβλίων κύκλωσαν τη συγγραφέα και την ταξίδεψαν στις σελίδες που με τόση έμπνευση και ταλέντο έχει γράψει: Οι «Άγιες» ελιές του σχολικού κήπου, ο πλάτανος που βλέπει από το σπίτι της με τα Πλατανόπαιδα, η παραλία και η σπηλιά που έπαιζε μικρή, η ροδιά που γέννησε μια ηρωίδα της, το φτερωτό άλογο που καβαλίκευε, τα λουκούμια και τα σύκα του τόπου, η βάρκα του λιμανιού, το μισό πιθάρι, το μαντατοπούλι που φέρνει τα νέα από τους ξενιτεμένους, τα έναστρα σκαντζοχοιράκια και άλλα πολλά ξετύλιξαν την κόκκινη κλωστή και παρουσιάστηκαν μπροστά της.
Ταυτόχρονα, παρακολούθησε και τρεις ολιγόλεπτες ταινίες με δραματοποιημένες σκηνές από βιβλία της, όπου οι μαθητές, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μεταφέρθηκαν μέσα σ’ αυτά και οι εικονογραφημένες σελίδες έγιναν το σκηνικό τους. Όπως είπε και η ίδια: «Αυτά που βλέπω είναι το επιμύθιο της ζωής μου!».
Και για εκπαιδευτικούς
Το ταξίδι συνεχίστηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας, που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο ομιλία από τη συγγραφέα για τους τρόπους που η τέχνη μπορεί να εισαχθεί στα μαθήματα του σχολείου και να γίνει εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια του δασκάλου. Η ομιλία απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς του σχολείου, καθώς και των όμορων σχολείων που εκδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετείχαν θερμά σ’ αυτή την πρωτοβουλία του Δημοτικού Σχολείου Μήθυμνας.